W ostatnią niedzielę w Starym Węglińcu odbyła się V edycja „Święta Chleba”.
Celem uroczystości było przekazanie wiedzy o polskiej tradycji wypieku chleba domowego, zaprezentowanie różnych gatunków chleba, a także zwrócenie uwagi, szczególnie młodemu pokoleniu, na rolę chleba w życiu rodzinnym
Niedzielne spotkanie rozpoczęło się od prezentacji chlebów przeznaczonych na kon-kurs i wybraniu komisji. Tym razem wybór nie był trudny, bowiem w tym roku do konkursu zgłoszono tylko 5 chlebów.
Wydarzeniu towarzyszyło stoisko handlowe Olejarni „Bożydar” z Brzeziej Łąki, która oferowała oleje tłoczone na zimno- olej lniany oraz olej rzepakowy, a także kremy na bazie lnu, chleb własnego wypieku i inne.
Gdy komisja zastanawiała się nad werdyktem, zebrana publiczność bawiła się przy muzyce ludowo-biesiadnej w wykonaniu zaproszonych zespołów- „Żarki”, „Lasowianie”, „Leśne Nastroje” z Dobrej. Dla wszystkich gości przygotowano chleby domowego wypieku ze smalcem, ciasto i inne dodatki.
Następnie przyszła pora na wręczenie nagród. Komisja, która oceniała wygląd, kolor, aromat, smak, spójność, sprężystość prezentowanych chlebów, przyznała wyróżnienia nastę-pującym osobom.
I miejsce- Andrzej Gieszczyk – zespół „Leśne Nastroje”,
II miejsce-Zbigniew Kawka- zespół „Żarki”
III miejsce- Danuta Maciołek- zespół „Żarki”,
IV miejsce- Wanda Tłuszcz- Węgliniec,
V miejsce- Halina Słobodzian- zespół „Lasowianie” .
Po wręczeniu nagród zebrani mogli wysłuchać dalszych występów zespołów ludo-wych.
Chociaż była to już piąta edycja Święta, to w tym roku na minus zaskoczyło nas niewielkie grono publiczności. Cóż robicie mieszkańcy Starego Węglińca w pochmurne, niedzielne po-południe?
W tym miejscu składam serdecznie podziękowania dla wszystkich osób, które zaanga-żowały się i pomogły przygotować „Święto Chleba” – bez Was nie byłoby tak pięknie i smacznie.
Niedzielne spotkanie rozpoczęło się od prezentacji chlebów przeznaczonych na kon-kurs i wybraniu komisji. Tym razem wybór nie był trudny, bowiem w tym roku do konkursu zgłoszono tylko 5 chlebów.
Wydarzeniu towarzyszyło stoisko handlowe Olejarni „Bożydar” z Brzeziej Łąki, która oferowała oleje tłoczone na zimno- olej lniany oraz olej rzepakowy, a także kremy na bazie lnu, chleb własnego wypieku i inne.
Gdy komisja zastanawiała się nad werdyktem, zebrana publiczność bawiła się przy muzyce ludowo-biesiadnej w wykonaniu zaproszonych zespołów- „Żarki”, „Lasowianie”, „Leśne Nastroje” z Dobrej. Dla wszystkich gości przygotowano chleby domowego wypieku ze smalcem, ciasto i inne dodatki.
Następnie przyszła pora na wręczenie nagród. Komisja, która oceniała wygląd, kolor, aromat, smak, spójność, sprężystość prezentowanych chlebów, przyznała wyróżnienia nastę-pującym osobom.
I miejsce- Andrzej Gieszczyk – zespół „Leśne Nastroje”,
II miejsce-Zbigniew Kawka- zespół „Żarki”
III miejsce- Danuta Maciołek- zespół „Żarki”,
IV miejsce- Wanda Tłuszcz- Węgliniec,
V miejsce- Halina Słobodzian- zespół „Lasowianie” .
Po wręczeniu nagród zebrani mogli wysłuchać dalszych występów zespołów ludo-wych.
Chociaż była to już piąta edycja Święta, to w tym roku na minus zaskoczyło nas niewielkie grono publiczności. Cóż robicie mieszkańcy Starego Węglińca w pochmurne, niedzielne po-południe?
W tym miejscu składam serdecznie podziękowania dla wszystkich osób, które zaanga-żowały się i pomogły przygotować „Święto Chleba” – bez Was nie byłoby tak pięknie i smacznie.
Izabela Uśpieńska-Domagała