Rok 2018 to rok obchodów 100-lecia Odzyskania Niepodległości przez Polskę. Z tej właśnie okazji Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Czerwonej Wodzie 15 maja 2018 r. zorganizowała Festyn Kresowo-Patriotyczny.
Wśród zaproszonych gości byli m.in.: Wicestarosta Powiatu Zgorzeleckiego Mariusz Wieczorek, Przewodniczący Rady Miejskiej Węglińca Waldemar Błauciak, Radni: Elżbieta Grabowska i Krzysztof Kutrowski, Sekretarz Gminy i Miasta Węgliniec Marcin Papla, Dyrektor SP w Węglińcu Sylwia Salas, Dyrektor SP w Ruszowie Irena Droś, Dyrektor Przedszkola Miejskiego w Węglińcu Agnieszka Zawadzka, Dyrektor MGOK w Węglińcu Bogdan Walczak, Inspektor ds. oświaty Beata Bogacz, Ks. Proboszcz Krzysztof Sikora oraz Prezes Stowarzyszenia „Kresy w pamięci” Alfred Janicki.
Społeczność szkolna dla zaproszonych gości oraz mieszkańców Czerwonej Wody i Godzieszowa, którzy zebrali się w parku, po odśpiewaniu hymnu państwowego przedstawiła inscenizację „Życie Polaków na Kresach”, ukazując, iż polska historia jest dowodem na to, że rodzina jest pierwszą szkołą patriotyzmu i że to ona decyduje o trwaniu narodu, tradycji i kultury.
Jednym z punktów programu było wspomnienie o marszałku Józefie Piłsudskim, prezentacja tańca z flagami oraz koncert „Z pieśnią przez dzieje Polski”, w trakcie którego uczniowie oraz Panie należące do Klubu Seniora wyśpiewali część historii Polski. W trakcie festynu swój talent zaprezentowała również uczennica kl. IV, a zarazem uczennica Szkoły Muzycznej w Zgorzelcu Aleksandra Kutrowska, która na akordeonie guzikowym zagrała dwa utwory.
Podczas uroczystości, delegacja szkoły wraz z pocztem sztandarowym i zaproszonymi gośćmi złożyla hołd pod Pomnikiem Pamięci Polaków wypędzonych po II wojnie światowej oraz pod tablicą upamiętniającą Księży z Kresów Wschodnich, pomordowanych przez OUN- UPA, poprzez złożenie kwiatów i zapalenie zniczy.
Ostatnim punktem prezentacji artystycznej był polonez w wykonaniu klas I-III i oddziału przedszkolnego.
Na zakończenie, w ramach „Podróży kulinarnej po Kresach Wschodnich” został przygotowany poczęstunek tradycyjnych potraw. Każdy mógł spróbować m.in. chleba ze smalcem, chleba ze świeżo zrobionym masłem, pierogów ruskich i z kaszą gryczaną oraz ziemniaków z kwaśnym mlekiem.
Gratulujemy szkole organizacji festynu, integrującego działania szkoły, rodziny i środowiska lokalnego oraz prezentującego wychowanie patriotyczne.
A. Kołodziej