Font size:
Węgliniec
Serce Borów Dolnośląskich

Nadchodzące wydarzenia

No events

Ogłoszenia

 

                                                                                                                 


repertuar MARZEC  

logo zakręć się www bez tła

Logo cieple mieszkanie top

Rządowe Centrum Bezpieczeństwa

                                                                                                                                                   turystyka w gminie logo

Węgliniec mapka

baner 1

BANER POLSKI ŁAD

PRAWO WŁASNOŚCI     PRAWO WŁASNOŚCI kopia kopia    

Articles View Hits
16598911

 ceeb  Ciepłe mieszkanie  Logo czyste powietrze   POS Gmina Węgliniec   logo SIM 4.png 

gpr  Unia flaga  KOLEJ NA SENIORA2   Program Czytanie   mgops  odpady  

   W niedzielę 15 października 2017 roku w Czerwonej Wodzie odbyła się „Wiejska Biesiada przy Kapuście”. W tym roku zorganizowano ją po raz pierwszy, a pomysłodawcami Biesiady był Zespół Podolanie. Sponsorami imprezy byli: Gmina i Miasto Węgliniec, MGOK Węgliniec i Towarzystwo Przyjaciół Czerwonej Wody. W tym niecodziennym wydarzeniu uczestniczyli: Stanisław Mikołajczyk Burmistrz Gminy i Miasta Węgliniec, Mariusz Wieczorek Wicestarosta, Artur Bieliński Radny Powiatu Zgorzeleckiego, Zbigniew Zawadzki Radny Rady Miejskiej Węglińca, Elżbieta Grabowska– sołtys sołectwa Czerwona Woda i Radna Rady Miejskiej Węglińca, Bogdan Walczak Dyrektor MGOK, Lilla Ławniczak Dyrektor Szkoły Podstawowej z Czerwonej Wody oraz  wielu zaprzyjaźnionych i zaproszonych osób, jak również mieszkańcy sołectwa Czerwona Woda. 

  Podczas Biesiady na scenie zaprezentowało się wiele Zespołów Ludowych, m.in.: Zespół Ludowy Pieśni i Tańca RUSATIA z miejscowości Osiek Łużycki, Zespół Marysieńki z Radostowa, Zespół Ludowy Rozmaryn z Markocic, Cisowianki z Henrykowa, Zespół Taneczny FERAJNA SENIORÓW ze Zgorzelca, Zespół z Zagajnika i Wykrot, Pogranicze ze Studnisk oraz  sami gospodarze, czyli Zespół Podolanie.  Bogactwo repertuaru muzycznego, jaki został zaprezentowany przez Zespoły sprawił, iż widownia kołysała się w takt muzyki, a nogi niemalże rwały się im do tańca. Najmłodsi uczestnicy Biesiady z zaciekawieniem i wręcz niedowierzaniem przyglądali się tradycyjnemu wyrabianiu masła w maśniczce, kiszeniu kapusty i w ogóle całej atmosferze, jaka wkradła się tego dnia do Domu Kultury w Czerwonej Wodzie. Obecnie tradycja kiszenia kapusty, czy robienia masła zanika, ale dawniej czynności te odbywały się niemalże w każdej chałupie, izbie czy gospodarstwie domowym. Jak wspominają najstarsi mieszkańcy, do kiszenia kapusty musiała być dobra beczka, najlepiej dębowa i trzeba było ją ubijać gołymi nogami. Program Biesiady oprócz przypomnienia nieco historii i zaprezentowania zwłaszcza najmłodszym tradycyjnych metod kulinarnych, jakie dawniej wykonywano w domach przewidywał również i konkursy kulinarne na potrawy z kapusty kiszonej. Wszystkie dostarczone na konkurs i zaprezentowane potrawy były bardzo wyszukane, wykwintne i smaczne, dlatego jury miało twardy orzech do zgryzienia z podjęciem, decyzji. Po długich narach zdecydowano, iż nagrodzone zostaną następujące potrawy i osoby:

I miejsce  : KOTLETY KAPUŚCIANE - Zespół Rozmaryn;

II miejsce : SCHAB W KAPUŚCIE    - Zespół Pogranicze;

II miejsce : PLACKI Z KAPUSTĄ     - Zespół Marysieńki;

III miejsce: BIGOS                          - Marysieńki  z Radostowa.

   Wszyscy uczestnicy mogli częstować się zaprezentowanymi potrawami, a najlepsi i wyróżnieni otrzymali nagrody rzeczowe. Wspólne biesiadowanie zakończyła zabawa przy dźwiękach muzyki ludowej.

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

11

11

11

11

11

11

11

11