W niedzielę 15 października 2017 roku w Czerwonej Wodzie odbyła się „Wiejska Biesiada przy Kapuście”. W tym roku zorganizowano ją po raz pierwszy, a pomysłodawcami Biesiady był Zespół Podolanie. Sponsorami imprezy byli: Gmina i Miasto Węgliniec, MGOK Węgliniec i Towarzystwo Przyjaciół Czerwonej Wody. W tym niecodziennym wydarzeniu uczestniczyli: Stanisław Mikołajczyk Burmistrz Gminy i Miasta Węgliniec, Mariusz Wieczorek Wicestarosta, Artur Bieliński Radny Powiatu Zgorzeleckiego, Zbigniew Zawadzki Radny Rady Miejskiej Węglińca, Elżbieta Grabowska– sołtys sołectwa Czerwona Woda i Radna Rady Miejskiej Węglińca, Bogdan Walczak Dyrektor MGOK, Lilla Ławniczak Dyrektor Szkoły Podstawowej z Czerwonej Wody oraz wielu zaprzyjaźnionych i zaproszonych osób, jak również mieszkańcy sołectwa Czerwona Woda.
Podczas Biesiady na scenie zaprezentowało się wiele Zespołów Ludowych, m.in.: Zespół Ludowy Pieśni i Tańca RUSATIA z miejscowości Osiek Łużycki, Zespół Marysieńki z Radostowa, Zespół Ludowy Rozmaryn z Markocic, Cisowianki z Henrykowa, Zespół Taneczny FERAJNA SENIORÓW ze Zgorzelca, Zespół z Zagajnika i Wykrot, Pogranicze ze Studnisk oraz sami gospodarze, czyli Zespół Podolanie. Bogactwo repertuaru muzycznego, jaki został zaprezentowany przez Zespoły sprawił, iż widownia kołysała się w takt muzyki, a nogi niemalże rwały się im do tańca. Najmłodsi uczestnicy Biesiady z zaciekawieniem i wręcz niedowierzaniem przyglądali się tradycyjnemu wyrabianiu masła w maśniczce, kiszeniu kapusty i w ogóle całej atmosferze, jaka wkradła się tego dnia do Domu Kultury w Czerwonej Wodzie. Obecnie tradycja kiszenia kapusty, czy robienia masła zanika, ale dawniej czynności te odbywały się niemalże w każdej chałupie, izbie czy gospodarstwie domowym. Jak wspominają najstarsi mieszkańcy, do kiszenia kapusty musiała być dobra beczka, najlepiej dębowa i trzeba było ją ubijać gołymi nogami. Program Biesiady oprócz przypomnienia nieco historii i zaprezentowania zwłaszcza najmłodszym tradycyjnych metod kulinarnych, jakie dawniej wykonywano w domach przewidywał również i konkursy kulinarne na potrawy z kapusty kiszonej. Wszystkie dostarczone na konkurs i zaprezentowane potrawy były bardzo wyszukane, wykwintne i smaczne, dlatego jury miało twardy orzech do zgryzienia z podjęciem, decyzji. Po długich narach zdecydowano, iż nagrodzone zostaną następujące potrawy i osoby:
I miejsce : KOTLETY KAPUŚCIANE - Zespół Rozmaryn;
II miejsce : SCHAB W KAPUŚCIE - Zespół Pogranicze;
II miejsce : PLACKI Z KAPUSTĄ - Zespół Marysieńki;
III miejsce: BIGOS - Marysieńki z Radostowa.
Wszyscy uczestnicy mogli częstować się zaprezentowanymi potrawami, a najlepsi i wyróżnieni otrzymali nagrody rzeczowe. Wspólne biesiadowanie zakończyła zabawa przy dźwiękach muzyki ludowej.